Geschreven door 22:40 Backpacken, Reisverhalen, Roadtrip, Zuid-Amerika

Mijn Rondreis door Zuid-Amerika [Backpack Route + Tips] ??

zuid amerika

Vanaf december 2017 tot en met juni 2018 maakte ik een waanzinnig mooie reis door het schitterende en grote continent Zuid-Amerika. Tijdens mijn reis hield ik een reisdagboek bij waar ik mijn ervaringen deelde.

Het was een reis vol belevenissen en ervaringen om nooit te vergeten.

Zuid-Amerika is voor mij het continent wat alles heeft. De prachtige Spaanse taal (met uitzondering op Brazilië, waar Portugees wordt gesproken), de passies die Zuid-Amerikanen graag met elkaar delen, de ruige gebieden en de verschillen in contrasten en culturen.

In mijn blog deel ik graag praktische info, highlights, een paar persoonlijke must do’s, mijn persoonlijke reisroute en een klein stukje over overnachten.

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Amerika?

Eigenlijk is er geen beste reistijd in Zuid-Amerika. Hoewel de zomers en winters in Europa en Zuid-Amerika precies omgedraaid zijn, is het vrijwel het hele jaar door mogelijk om door dit grote continent te reizen. Let er wel op dat je de juiste route aanhoudt.

Bekijk hieronder de beste reisperiodes in de populairste landen van dit continent.

Argentinië

Het noorden: april tot en met augustus (tropisch klimaat).

Het zuiden: november tot en met maart (inclusief het Patagonië gebied)

Bolivia

Het hele land: maart tot en met oktober.

Brazilië

Het Amazonegebied en de Pantanal: mei tot en met september.

Het noordoosten: het hele jaar door

Het zuidoosten: mei tot en met oktober.

Chili

Het vaste land: oktober tot en met maart (inclusief het Patagonië gebied)

Het Paaseiland: december tot en met maart

Het noorden: mei tot en met september

Colombia

Het noorden: december tot en met april

Het zuiden: mei tot en met november

Ecuador

Het hele land: juni tot en met oktober

De Galapagoseilanden: november tot en met mei

Peru

De kust: december tot en met april

De Andesgebergte en het regenwoud (inclusief Machu Picchu): april tot en met oktober

Uruguay

Het hele land: oktober tot en met april

backpacken zuid amerika

Spaans leren in Zuid-Amerika

Als je aan het begin staat van je reis (of je bent al even onderweg), is het handig om toch wat (basis) Spaans te kunnen spreken. Op veel plekken spreken de Zuid-Amerikanen namelijk geen Engels en daarnaast is het gewoon enorm leuk en handig om wat van de taal te verstaan.

Het maakt het reizen gewoon net even wat makkelijker en de Zuid-Amerikanen kunnen het erg waarderen als je jezelf (een beetje) verstaanbaar maakt.

Ik begon mijn reis in Peru. Om precies te zijn in Cuzco. Ik volgde een cursus van 4 weken Spaans op beginnersniveau met verblijf in een gastgezin.

De school heet Projecto Peru (https://proyectoperucentre.org) en is met recht een enorme aanrader!

Ik volgde deze cursus in december wat niet de beste reisperiode voor Peru is. Cuzco ligt namelijk in het binnenland, vlakbij de Machu Picchu. Tijdens onze winter in Europa is het regenseizoen in Peru.

Toch was het qua temperatuur niet al te slecht, hoogstens wat koud aan het einde van de dag met soms wat regen.

Bij mijn zoektocht waar in Zuid-Amerika je het beste een Spaanse cursus kunt volgen, kwam ik uit in Peru, Bolivia, Colombia en Uruguay. Het Spaans in Peru en Bolivia lijkt erg op elkaar en is, als je de basis een beetje kent, prima te verstaan. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Colombia en Uruguay.

In Chili en Argentinië wordt er met veel ‘slang’ gesproken waardoor het Spaans leren als beginner afgeraden wordt.

Over het Spaans leren in Sucre, de hoofdstad van Bolivia, heb ik ook veel goede verhalen gehoord. Ook omdat het spotgoedkoop is.

lama peru

Vervoer in Zuid-Amerika

De afstanden binnen Zuid-Amerika zijn gigantisch! Vergis je hier vooral niet in.

Om maar een voorbeeld te geven: de afstand tussen Ushuaia (uiterste zuiden van Argentinië) en Salta (het noorden van Argentinië) is 4045 km. De afstanden kunnen worden afgelegd met eigen vervoer, bus of vliegtuig. Over het algemeen rijden er in Zuid-Amerika bijna geen treinen.

Reizen met eigen vervoer

Als je rekening houdt met slechte wegen, weersomstandigheden, lokale verschillen en lange afstanden is het continent prima met eigen vervoer te bereizen.

Het is belangrijk om jezelf goed voor te bereiden (download kaarten via Google Maps of regel een GPS) en informeer naar de lokale omstandigheden. Vergeet ook vooral niet de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden en neem voldoende drinkwater en brandstof mee.

Reizen per bus

Reizen per bus is een uitstekend alternatief voor reizen met eigen vervoer. Ik heb zelf vele afstanden afgelegd per bus. Vooral in landen zoals Chili en Argentinië zijn de bussen prima te doen en compleet met airco en zelfs beenruimte. Vaak wordt er ook eten en drinken geserveerd.

Vanzelfsprekend zijn deze bussen wel duurder dan de bussen in de goedkopere landen zoals Peru en Bolivia. Overigens is het reizen per bus in deze landen ook prima aan te bevelen.

Eigenlijk in het hele continent wel. Dit geldt ook voor nachtbussen. Een handige website voor het vinden van goedkope tickets is: https://www.busbud.com/nl/country/ar

Een paar aan te bevelen busmaatschappijen zijn:

Bovenstaande maatschappijen zijn slechts voorbeelden. Zodra je bij een busterminal arriveert, stikt het van de maatschappijen en ticketkantoortjes waar je ter plaatse een ticket kunt kopen naar jouw gewenste bestemming.

Reizen per vliegtuig

Het nemen van een vlucht (binnenlands of internationaal) is de snelste en meest veilige manier van reizen. Houd er wel rekening mee dat vliegtickets veel prijziger kunnen zijn dan bustickets.

Een handige website voor het vinden van vluchten is: https://vliegen.idealo.nl/luchtvaartmaatschappij/Zuid-Amerika/

zuid amerika zonsondergang

Highlights in Zuid-Amerika

Zo’n gigantisch continent met zoveel verschillende landen zit ook vol met highlights. Sowieso veel te veel om op te noemen, maar toch deel ik graag de bekendste highlights inclusief (bij sommige) mijn persoonlijke beleving:

Highlights Brazilië

Christus de Verlosser (Cristo Redentor)

Het grote Christus de Verlosser beeld is één van de 7 moderne wereldwonderen. Dit beeld staat in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro bovenop een 710 meter hoge berg en is ruim 38 meter hoog.

Ik persoonlijk bezochte dit beeld omdat het toch wel de highlight van Brazilië is. Daarnaast heb je bovenop de berg een schitterend uitzicht over de hele stad. Een aanrader dus!

Foz do Iguacu (watervallen op de grens met Argentinië)

Het plaatsje Foz in Brazilië is de uitvalbasis voor het nabijgelegen Iguacu park. Een park vol met fantastische watervallen, ook wel de Iguacu watervallen genoemd.

Er is een Braziliaanse en een Argentijnse kant. Ikzelf heb alleen de Braziliaanse kant bezocht, wat absoluut de moeite waard is. Zodra je de ingang van het park hebt bereikt, rijd je met een treintje over bruggetjes langs de watervallen.

Highlight Uruguay

Punta del Este zandstranden

Punta del Este (punt van het oosten) ligt ten oosten van de hoofdstad Montevideo, Uruguay.

Ik ben zelf alleen in Montevideo geweest, maar Punta del Este is ook wel dé plek voor feestjes, hotels en luxe jachten. Een heerlijke plek om te vertoeven als je in Uruguay bent.

Highlight Argentinië

Nationaal Park Tierra del Fuego

Dit schitterende park ligt in het zuiden van Argentinië nabij Ushuaia (het zuidelijkste stadje ter wereld). Tijdens mijn verblijf in Ushuaia ben ik hier geweest om een mooie hike te maken.

Het park bestaat uit heuvels, donkerblauwe meren, valleien, bossen, stranden en baaien. Zeker de moeite waard om een hike dagje in dit park te plannen.

Highlight Peru

Machu Picchu

Wie kent deze wereldberoemde verborgen Incastad nou niet! Een bezoek aan de Machu Picchu kan tijdens je reis door Peru absoluut niet ontbreken. Ook de Machu Picchu behoort tot één van de 7 wereldwonderen.

Deze stad ligt op een hoge rots en is omgeven door diepe ravijnen vol tropisch woud. Vanuit het nabijgelegen dorpje Aguas Calientes kan de stad bezocht worden.

 Het is mogelijk om een bus te nemen naar de ingang of mee te gaan met de Incatrail. Ik heb de stad in een dag bezocht en het was magisch!

machu pichu

Highlight Ecuador

Galapagos Eilanden

De Galapagos Eilanden zijn eilanden bij Ecuador ter hoogte van de evenaar in de Stille Oceaan. Helaas kan ik niet mijn persoonlijke belevening vertellen, omdat ik deze schitterende eilanden niet heb bezocht, maar van wat ik heb gehoord zijn dit de mooiste eilanden op aarde.

De eilanden staan vooral bekend om de ongerepte natuur, de schoonheid en de bijzondere flora en fauna. Let op: als budgetreiziger zijn dit niet de goedkoopste eilanden om doorheen te reizen. De prijzen liggen net iets hoger dan gemiddeld.

Highlight Panama

Panamakanaal

Deze ruim 81 km lange kanaal ligt in het Centraal-Amerikaanse Panama. De bouw van dit kanaal is één van de grootste projecten ter wereld geweest.

Op diverse plaatsen is te zien hoe dit meesterwerk functioneert. Enorme schepen en gigantische tankers varen door drie sluizen. Helaas heb ik het Panamakanaal bij mijn bezoek aan Panama niet gezien.

Een paar van mijn persoonlijke must-do’s:

Must-do Colombia

Medellín

Zuid-Amerikanen zijn gepassioneerde mensen en vooral als het op voetbal aankomt. Voetbal is voor hen geen hobby maar een echte belangrijke passie. Om deze voetbal passie te kunnen voelen en meemaken, heb ik in Medellín een lokale voetbalwedstrijd bezocht.

En dat ging er behoorlijk gepassioneerd aan toe! De hele wedstrijd werd er gejuicht, gesprongen, geschreeuwd en geroepen. Een prachtige unieke sfeer die ik nergens anders zo kon voelen!

Must-do Argentinië

Buenos Aires

Als Argentinië ergens bekend om staat, dan is het de prachtige Tango dans. Er zijn in Buenos Aires verschillende tango shows te bezoeken. Ik heb ontzettend genoten van zo’n show.

Vergeet ook niet bij je bezoek in Buenos Aires een lekkere steak te proberen.

Highlight Colombia

Cartagena

Ik heb mijn reis van 6 maanden afgesloten met een zeiltrip, ik kon geen betere manier bedenken ter afsluiting van mijn trip. In Cartagena boekte ik deze vijfdaagse zeiltrip om zo de zee over te steken naar Panama via de San Blas eilanden.

De boot die ik boekte heet The Quest: https://questsanblassailing.com

Mijn route door Zuid-Amerika

En nu deel ik graag mijn route door Zuid-Amerika met jou. Hopelijk kan ik je hierin inspireren. Niks was gepland (behalve de eerste 4 weken in Cuzco voor mijn cursus Spaans) en veel was op de bonnefooi.

Ik wil graag meegeven dat (alleen) reizen door Zuid-Amerika veilig is. Ik heb persoonlijk geen rare dingen meegemaakt, maar wel wordt er sterk aanbevolen om altijd je spullen in de gaten te houden. Blijf vertrouwen op je intuïtie en doe niks wat niet goed voelt.

December 2017: Cuzco

4 weken Spaans in Cuzco met uitstapjes naar onder andere de Machu Picchu.

Januari 2018: Mancora, Huarez, Lima en Chili

Vanuit Cuzco nam ik het vliegtuig naar Mancora voor een paar dagen zon, zee en strand.

Vanuit Mancora nam ik de bus naar Huaraz. Vanuit Huaraz kunnen er vele prachtige hikes worden gemaakt. Ik deed de 2 bekendste: Laguna 69 en de Paramount Hike. Let op: houd wel rekening met de hoogteverschillen, deze kunnen best pittig zijn. Het advies is om altijd pillen tegen hoogteziekte bij je te hebben.

Vanuit Huaraz nam ik de bus naar Lima voor een paar dagen.

Vanuit Lima nam ik de bus naar Huacachina voor 2 dagen sandboarding.

Vanuit Huacachina nam ik de bus naar Arequipa voor een tweedaagse hike door de Colca Canyon.

Vanuit Arequipa maakte ik een reis van 24 uur over land naar San Pedro de Atacama in Chili.

Februari 2018: Argentinië

Na 5 dagen doorgebracht te hebben in San Pedro de Atacama voor wat uitstapjes en tours in de woestijn, nam ik het vliegtuig naar Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië.

Uiteraard was deze vlucht niet rechtstreeks maar via Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili. In Buenos Aires bracht ik ruim 5 dagen door.

Vanuit Buenos Aires nam ik het vliegtuig naar het zuidelijkste stadje ter wereld: Ushuaia. Het begin van mijn reis door het schitterende Patagonië gebied.

In Ushuaia verbleef ik ruim 5 dagen voor een paar hikes en ook om wat te relaxen.

Vanuit Ushuaia ben ik samen met een Nederlandse medereiziger gaan liften naar Punta Arenas in Chili. Dit klinkt wellicht wat gevaarlijk, maar was prima te doen. Genoeg proviand mee en kijken hoe ver je kunt komen. In een tijdsbestek van 14 uur zaten wij in 8 verschillende auto’s en hebben ruim 700 km afgelegd. Dit is inclusief een wachttijd van 2 uur bij de Chileense grens. Het liften was een hele belevenis.

Punta Arenas is leuk voor een verblijf van max 2 nachten. Wij hebben daar de pinguïns bezocht op Magdalena eiland.

Vanuit Punta Arenas nam ik de bus naar Puerto Natales.

Puerto Natales is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het schitterende park Torres del Paine. Het is mogelijk om in Torres del Paine verschillende hikes te doen. Ook langdurige hikes van meerdere dagen.

highlights zuid amerika

Vanuit Puerto Natales nam ik de bus naar El Calafate

Vanuit El Calafate bezocht ik de beroemde en immens grote glacier: de Perito Moreno Glacier. Veel reizigers reizen speciaal naar El Calafate om deze gletsjer te bezoeken

Vanuit El Calafate nam ik de bus naar El Chalten.

El Chalten is een klein dorpje waar ook talloze verschillende hikes gedaan kunnen worden. Hier verblijf ik dan ook een paar nachten om te gaan hiken.

Vanuit El Chalten nam ik de bus naar Bariloche waar ik met een reisvriendin uit Ushuaia had afgesproken. We verbleven 1 nacht om de volgende dag wat meer ‘off the beaten track’ te gaan.

Vanuit Bariloche namen we de bus naar El Bolson. Ook dit kleine dorpje is een uitvalsbasis voor verschillende hikes. Daarnaast is het er lekker rustig en konden we er lekker bijkomen.

Maart 2018: Chili

Vanuit El Bolson reisden we naar het klein stadje Pucon in Chili. In Pucon verbleven we een paar nachten om onder andere een vulkaan te beklimmen

Vanuit Pucon reisden we naar een van de eilanden in Chili: Chiloe Island. Dit eiland ligt in het zuiden en heeft een compleet eigen cultuur, natuur, lokaal eten en het eiland staat vol met houten kerkjes en huisjes. We verbleven een paar nachten op verschillende plekken op dit eiland. Puur voor de totaal andere beleving.

Vanuit Chiloe Island reisden we naar de kust richting Valparaiso en Vina del Mar voor een paar nachten.

Vanuit de kust reisden we naar de hoofdstad Santiago de Chile.

Vanuit Santiago stak ik weer de grens over naar Argentinië en reisde ik door naar Mendoza. Dit plaatsje ligt middenin het wijngebied. Vanuit Mendoza zijn er vele mogelijkheden om wijntours te doen en paard te rijden.

Vanuit Mendoza reisde ik naar de stad Salta voor wat tours en uitstapjes naar het prachtige Argentijnse binnenland.

Vanuit Salta stak ik de grens over naar Bolivia

bolivia beeld

April 2018: Bolivia

Vanuit Salta reisde naar ik naar het zuidelijke Boliviaanse stadje Potosí.

Vanuit Potosí heb je de mogelijkheid om de bijzonder indrukwekkende zoutvlaktes te bezoeken: Salar de Uyuni. Deze tour duurt vanuit Potosí in totaal 4 dagen. De zoutvlaktes tour is één van de allermooiste tours die ik in Zuid-Amerika heb gedaan.

De tour eindigde in Uyuni. Vanuit daar reisde ik naar verschillende plekken in Bolivia voor wat tours en hikes. Onder andere: de hoofdstad Sucre, Cochabamba, bezocht ik het Amazonegebied nabij Rurrenabaque en La Paz.

Vanuit La Paz reisde ik via Peru naar de hoofdstad van Colombia: Bogota

Mei 2018: Colombia

De hele maand mei reisde ik (in totaal 6 weken) in Colombia om uiteindelijk de grens over te steken naar Panama via de San Blas eilanden.

Ik heb mij laten inspireren door Sabine (https://www.besabine.com/). een Nederlandse die al een aantal jaar in Colombia woont.

Op haar website zijn een paar suggesties in reisroutes te vinden. De reisroute die ik uitkoos: https://www.besabine.com/reisroute-colombia-rondreis/

Reisroute 5 (aanrader!): Cartagena – Santa Marta – Ciudad Perdida – Parque Tayrona – Palomino – Medellín & Guatapé – Manizales – Salento & Valle de Cocora – Cali & San Cipriano – Popayan – San Agustín – Tatacoa Woestijn – Bogotá

Wel was mijn route omgekeerd en sloeg ik Ciudad Perdida, Parque Tayrona en Manizales over.

Juni 2018: Cartagena en zeilen

Begin juni eindigde mijn reis in Cartagena en begon mijn zeiltrip. Ik arriveerde in Panama-Stad waar ik niks heb gedaan of gezien. Ik sliep er één nacht nam vervolgens het vliegtuig terug naar Amsterdam. De 6 onvergetelijke maanden zaten erop!

Overnachten in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is helaas niet het goedkoopste continent. Helaas duurder als je het vergelijkt met Azië. Toch heb je in Zuid-Amerika vele keuzes uit verschillende overnachtingsmogelijkheden.

Er zijn genoeg aan hotels, hostels (ik sliep het meest in hostels omdat dat simpelweg het goedkoopst is) en guesthouses. Maar ook Estancias en Residenciales. De laatste 2 zal ik even uitlichten:

Estancia

Een estancia is te vergelijken met een ranch. Het is eigenlijk een boerderij kasteelachtige accommodatie meestal gerund door een familie. Estancia’s vind je vooral in Argentinië. Een verblijf in een estancia is een soort mini-vakantie. Juist omdat het net wat luxer is ingericht.

Residenciales

Residenciales vind je vooral in Chili. Dit zijn kamers die je kunt huren in een huis, ook wel te vergelijken met een gueshouse. Het speciale is, is dat niet alleen toeristen een residenciale huren, maar ook locals.

Vaccinaties Zuid-Amerika

Ga je backpacken in Zuid-Amerika, dan is het belangrijk dat je je laat vaccineren. In de lijst hieronder kun je zien welke vaccinaties je nodig hebt voor ieder land:

Vliegtickets naar Zuid-Amerika

Vliegen naar de grotere steden hoeft niet waanzinnig duur te zijn. Toch kan het veel geld schelen als je kiest voor vliegen met een lokale maatschappij. Een voordelige lowcost airline in Zuid-Amerika is LAN. De Zuid-Amerikaanse Ryan Air 😉

Enkele tips

  • Het kan enorm in kosten schelen als je buiten het hoogseizoen vliegt.
  • Ook kan het schelen als je op een doordeweekse dag vliegt, dus probeer het weekend te vermijden. Boeken en vliegen in het weekend is bijna altijd duurder.
  • 2 tot 8 maanden van tevoren boeken is de beste tijd.
  • Januari is vaak goedkoper om een ticket te boeken dan juli. Daarnaast zijn er in december/januari ook vaak vroegboekkortingen. Denk maar aan de KLM Wereld Deal Weken.

Er zijn verschillende websites waar je tickets kunt vergelijken. www.skyscanner.nl is een zeer handige website waar veel verschillende luchtvaartmaatschappijen naar voren komen. Maar ook websites als www.cheaptickets.nl en www.vliegtickets.nl

Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar andere plekken en landen in Zuid-Amerika? Kijk dan op: https://reisbegeerte.nl/bestemmingen/zuid-amerika/voor nog meer blogs over dit prachtige continent voor nog meer blogs over dit prachtige continent.

Close