Geschreven door 23:31 Azië, Backpacken

Reistips voor China + Highlights ?????

china

China wordt ook wel ‘het land van de toekomst’ genoemd. Dit meest dichtbevolkte land ter wereld met 6.8 miljard inwoners, wordt omringd door 14 verschillende landen. Op zowel historisch en cultureel vlak heeft dit land ook veel te bieden.

Ondanks dat dit land niet het land is van de palmbomen, hangmatjes, strandfeestjes etc. is het wel een land wat steeds populairder wordt onder reizigers en backpackers. Het is een land met ontzettend veel culturele bezienswaardigheden en bijzondere landschappen (vooral in het binnenland).

Je vindt in China maar liefst 45 natuurgebieden/bezienswaardigheden die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Buiten de bekende ‘Chinese Muur’ als hoogtepunt, heeft China nog veel meer wat letterlijk niet te missen is. Van indrukwekkende tempels, mystieke verborgen provincies, historische verhalen tot schitterende natuurwonderen.

In dit blog geven we praktische informatie en veel tips over dit waanzinnig grote bijzondere land.

Beste reistijd China

Ondanks de grootte van het land, is China vrijwel het hele jaar door prima te bezoeken. De temperaturen zijn bijna altijd aangenaam en de zomers vaak warmer dan Nederland. De seizoenen zijn te verdelen in het hoogseizoen, tussenseizoen en laagseizoen.

Hoogseizoen: mei t/m augustus

Dit is de warmste periode van het jaar, maar ook meteen de periode waar de meeste regen valt. De prijzen schieten dan ook omhoog.

Tussenseizoen: februari, april, september en oktober

Deze maanden zijn eigenlijk de beste maanden om door China te reizen. De temperaturen zijn het aangenaamst met (vaak) een strakblauwe lucht en aangename prijzen.

Laagseizoen: november t/m februari

Dit zijn de wintermaanden met lage temperaturen. Vooral in het noorden. De prijzen zijn het laagst en het is overal veel rustiger (met uitzondering op Chinese New Year).

china stad

Praktische informatie China

Valuta

In China wordt er met de Chinese Yuan Renminbi (CNY) betaalt. Momenteel is 1 CNY = € 0,12. Kijk op www.geldwisselt.nl voor de actuele wisselkoers.

Taal

De taal die gesproken wordt is Chinees, maar hierin zijn ook weer variaties. In Hong Kong wordt er Kantonees gesproken en in de rest van China spreken ze Mandarijn. In Kantonees en Mandarijns zitten grote verschillen.

Tijdsverschil

Ondanks dat China zo enorm groot is, is er maar één tijdzone. Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in China 6 uur later en tijdens de wintertijd is het verschil 7 uur.

Veiligheid

Qua veiligheid is het grootste gedeelte van China absoluut veilig voor reizigers. Toch wordt er wel aangeraden om in toeristische steden alert te zijn op je spullen. In de provincie Xinjiang gelden er dan ook veiligheidsrisico’s die te maken hebben met de aanslagen die in 2014 hebben plaatsgevonden.

We adviseren daar dan ook om drukke plaatsen te vermijden en waar demonstraties bezig zijn. In bijvoorbeeld een stad als Beijing is er dan vrijwel geen criminaliteit aanwezig, maar blijf alert op zakkenrollers. Ook het verkeer is in sommige delen van de stad erg chaotisch

Vaccinaties

DTP en Hepatitis A zijn de enige vaccinaties voor China die worden aanbevolen, maar laat je wel goed voorlichten door de vaccinatie aanbieder.

auto in china

Vervoer in China

De laatste jaren is de infrastructuur in China enorm verbeterd. Het land beschikt over moderne treinen, metro’s, bussen en taxi’s.  Ook het nemen van een binnenlandse vlucht wordt vaak gedaan.

Trein

Het land is economisch gezien enorm gegroeid. Dit is positief geweest voor het uitstekende treinnetwerk (tussen de meeste Chinese steden). De treinen rijden vrijwel altijd op tijd, zijn snel en rijden heel regelmatig.

China heeft voor de toeristen het systeem ook overzichtelijk gemaakt, waardoor het nemen van de trein de beste manier is om je over land te verplaatsen.

Bus

Het nemen van de bus is een prima alternatief voor de trein en soms zelfs een nog betere optie. Tussen de verschillende steden, hoogtepunten en bezienswaardigheden gaan bijna altijd bussen. In de steden zelf rijden uiteraard ook bussen.

Toch is het voor een gemiddelde toerist vrij lastig te begrijpen hoe het systeem in elkaar zit. Vaak worden metro’s dan aangeraden voor het verplaatsen binnenin een stad.

Metro

bijna alle Chinese steden bezitten een metronetwerk. Als je het Chinese alfabet niet begrijpt, dan is de metro nog steeds prima te doen. De ticketmachines en de stations worden ook in het Engels aangegeven en omgeroepen en daarnaast rijden de metro’s op tijd en heel regelmatig.

Ook is de metro erg voordelig. Een kaartje is vaak niet duurder dan €0,50. Ideaal om jezelf binnen een stad te verplaatsen dus.

Taxi

het nemen van een taxi in een Chinese stad is ook zeker aan te bevelen. De taxi’s zijn namelijk erg goedkoop. Net als in andere (wereld) steden, wordt er niet aangeraden om een vaste tijd af te spreken, maar juist de taximeter te gebruiken.

Communiceren met de taxichauffeur blijft wel een dingetje, omdat ze vaak geen Engels spreken. Laat daarom altijd het adres van je bestemming via je telefoon of op een papiertje zien.

Vliegtuig

we zeiden al dat het nemen van een binnenlandse vlucht binnen China vaak wordt gedaan. Vaak als je niet zo heel veel tijd hebt, of je zit liever niet 24 uur in een trein, is het vliegtuig een uitstekend alternatief.

Binnen China zijn er een aantal lowcost airlines waar je voor een goede prijs een vlucht kunt boeken. Kijk op https://www.lowcostairlines.nl/china of https://www.china-airlines.com/nl/nl voor de beste aanbiedingen.

china draak

De Chinese cultuur

De Chinese cultuur is een ontzettend veelzijdige cultuur. Een cultuur die anders is dan wat je wellicht gewend bent. Dit maakt het reizen door China niet alleen maar leuk en uitdagend, maar ook op sommige punten wat lastig. Er zijn talloze gebruiken en omgangsvormen die voor Westerlingen vreemd over zouden kunnen komen en in sommige gevallen zeer wonderlijk.

Natuurlijk willen we graag de meest opvallende cultuurverschillen wat meer uit diepen.

Naar de WC

Hoewel China de laatste jaren ontzettend ontwikkeld is en de Chinezen zich graag roemen op hun 5000 jaar oude beschaving, lijkt de ontwikkeling van de sanitaire voorzieningen niet helemaal mee gedaan te hebben. Chinese toiletten zijn, vaak voor Nederlandse begrippen, niet altijd even schoon en dat is dan nog zachtjes uitgedrukt. Vaak zelfs waanzinnig smerig!

Een standaard Chinees toilet is vaak niet meer dan een gat in de vloer gecombineerd met een enorme stank. Een openbaar toilet is meestal niet voorzien van toiletpapier, dat hoor je eigenlijk zelf bij je te hebben.

Gelukkig zijn er in hotelkamers en in sommige buitenlandse (fastfood) restaurants wel vaak normale wc’s.

Gebruiken & omgangsvormen

Een cultuur die zo anders is dan de onze, heeft ook een tal van andere gebruiken en omgangsvormen. Als je een begroeting krijgt van een Chinees dan wordt er bijna nooit gevraagd hoe het met je is, maar willen ze weten waar je naartoe gaat en of je al gegeten hebt.

Daarnaast hebben Chinezen veel respect voor ouderen. Er wordt van je verwacht dat je aan mensen (ver boven de zestig) altijd een zitplaats aanbiedt of helpt met oversteken.

Ook als het om tafelmanieren gaat zijn er verschillen. Het eten wordt sowieso gedaan met stokjes en zoals in Nederland krijg je je gerecht niet op 1 bord. Dit staat uitgestald over meerdere grote borden op tafel waar iedereen van eet. Daarnaast is het onbeleefd om te zeggen dat je iets niet lekker vindt.

Traditionele Chinese karakters

China kent een heel ander alfabet. De Chinese letters (beeldtaal) zijn plaatjes van woorden. Elk lettergreep heeft een eigen tekeningetje, dit wordt een karakter genoemd. Chinees is geen makkelijke taal om te leren omdat het zo compleet anders is.

Chinese feestdagen

Het vieren van traditionele feestdagen is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Als je van plan bent om binnenkort op reis te gaan naar China, dan is het handig om op de hoogte te zijn van de data wanneer deze feestdagen vallen. Het is vaak een hele ervaring om als toerist op een feestdag in China te zijn.

Het Chinees Nieuwjaar is vrijwel de bekendste en belangrijkste feestdag voor de Chinezen.  Het nieuwjaar, wat in Westerse landen standaard op 1 januari wordt gevierd, wordt in China de datum vastgesteld aan de hand van de maandkalender.

Ergens tussen de 2e helft van januari en de 1e helft van februari. Ook het vieren van het nieuw jaar wordt op een totaal andere manier gedaan en duurt soms nog weleens tot 15 dagen.

Pekingeend

Als er iets is wat onlosmakelijk wordt verbonden met Beijing dan is dat Pekingeend.

Heel vroeger was het een speciaal recept wat alleen kon worden besteld door de keizerlijke familie, maar vandaag de dag kan het door iedereen besteld worden. De Pekingeend is een speciaal voor de consumptie gefokte eend, die meestal te zwaar is om te kunnen vliegen. In Beijing zijn er veel restaurants gespecialiseerd in Pekingeend.

vrouw haalt eten in china

Eten in China

Ondanks dat China één land is, heeft het meerdere keukens. Om precies te zijn heeft China 4 keukens: zuiden, oosten, noorden en zuidwesten. Ook hier zijn de keukens weer verdeeld in 8 stijlen.

Sommige met meer pittigheid, andere veel zoeter van smaak en andere met een soort voorliefde voor vis. Een maaltijd bestaat nooit uit één schotel, maar uit een serie gerechten. Deze komen dan ook zoveel mogelijk op tafel.

Gerechten worden onder elkaar verdeeld. Je ziet vaak in Chinese restaurants, de Chinezen aan een grote ronde tafel zitten met een draaiend plateau.

Behalve dat Chinezen altijd met stokjes eten, eten ze ook vrijwel alles wat poten heeft (behalve een tafel ;)) en alles wat vliegt.

De meest onwaarschijnlijke beesten worden gegeten zoals slangen, honden, schildpadden en zeekomkommers. Van de ‘gewone’ dieren worden de meest bizarre delen gegeten zoals visseningewanden, eendentongen, slokdarm, kippenklauwtjes, vissengraten en haaienvinnen.

De reden is de textuur, wat voor Chinezen erg belangrijk is. Het knapperige, weke, slijmerige of stugge textuur geeft voor hen een soort sensatie in de mond.

ghuizou

Een mystieke verborgen provincie in China

Inmiddels weten we dat China enorm groot is met een aantal mystieke provincies met hele traditionele dorpjes. Graag lichten we er eentje uit:

De verborgen provincie Guizhou, China

In het zuidwesten van China ligt een verborgen bergachtige provincie genaamd: Guizhou. Deze provincie is te bereiken zodra je ‘’off the beaten track’’ gaat, oftewel weg van de gebruikelijke routes en van de gebaande paden. Guizhou ligt verborgen tussen de provincies Yunnan, Sichuan en Guangxi in.

Ondanks dat deze provincie rijk is aan alles wat China zo aantrekkelijk maakt, krijgt het weinig aandacht. Zonde, want deze verborgen parel heeft een bezit aan: mythische berglandschapen, bijzonder eten en hele diverse culturen.

guizhou

Guizhou

In deze Zuid Chinese provincie leven onder andere de kleurrijke etnische volkeren Miao, Dong, Gejia en Shui. Al eeuwenlang verbouwen zij al hun akkers in deze regio. In Guizhou is het mogelijk om tal van afgelegen, kleine bergdorpjes te bezoeken waar men vaak in klederdracht te vinden is en nog leven volgens de eeuwenoude tradities.

Deze super authentieke dorpjes liggen ver weg van de moderne routes. Dit is dan ook de reden dat de authenciteit bewaard is gebleven. Het eten is traditioneel met vaak een zelfgestookte brandewijn. Bij aankomst in verschillende dorpen kan je vaak de meest fantastische en typische Miao of Dong maaltijden geserveerd krijgen.

Of je wordt uitgenodigd bij mensen thuis, wat natuurlijk ook al een bijzondere ervaring is. De Guizhou keuken is sowieso voortreffelijk en bijzonder.

guiyang

De hoofdstad Guiyang

De hoofdstad van de provincie Guizhou is Guiyang. In de gehele provincie wonen ruim 38 miljoen inwoners. De stad zelf telt 1,8 miljoen inwoners.

Zodra je de stad bezoekt zal het je ongetwijfeld opvallen dat de gebouwen dateren uit de jaren na 1949. Maar in het centrum zelf zijn nog enkele oude bestuursgebouwen te vinden. Beetje paviljoenachtig.

Er zijn ook vele leuke markten en hele bruisende winkelstraten. Vanuit Guiyang is de natuur van Huanggoushu te bereiken.

Op 1 oktober 1999 werd het vernieuwde volksplein geopend. Dit grote plein wordt in de avond verlicht en in de weekenden spuiten er fonteinen. Het beeld van Mao Zedong staat pal voor een hoog gebouw met een blik uitkijkend over de menigte. Mensen zitten er gezellig te praten, spelletjes te schaken of kijken naar het theater op straat. Je ziet ook dat er op het plein veel wordt gedanst.

Parken in tempels in Guiyang

In Guiyang is er de mogelijkheid om diverse verschillende tempels te bezoeken. Bekende tempels zijn: Qianming Tempel (dateert uit 1771 en is in 1983 gerenoveerd), Jiaxiu Paviljoen (een gracieus gebouw uit 1587), Wenchang Paviljoen (gebouwd eind 16e eeuw) en Hongfu Tempel (de tempel van het grote geluk, gesticht in 1673).

Naast het bezichtigen van deze bijzondere tempels, zijn er ook enkele aangename parken te bezoeken. Het grote Bospark ligt op ruim 8 km ten zuidoosten van de stad. In dit prachtige park kan je mooie wandelingen maken en de schitterende orchideeëntuin bezoeken.

De Botanische Tuinen liggen 5 km van het centrum vandaan en het Nanjiao Park ligt op ruim 5 km ten zuidoosten van de stad. Verder van de stad af (op een afstand van 37 km) liggen de Drakengrot en het Hongfeng Meer. Dit is een groot park met veel water en enkele Dong en Miao dorpjes. Je ziet er vooral veel Chinese dagjesmensen.

De highlights van China

Zo’n groot land als China zit natuurlijk ook vol met bijzondere highlights die je tijdens je reis door China niet over zou mogen slaan. In het drukke Beijing wandel je door de Verboden Stad en richting het Himalaya gebergte volg je verlaten paden waar nomaden leven met hele kudde yaks. Een land met 2 gezichten.

chinese muur

De Chinese Muur (één van de 7 wereldwonderen)

Deze gigantisch lange muur van om en nabij 6259 km lang, is wel de bekendste highlight van China. Als je nog de verdedigingsgroeven en natuurlijke grenzen (rivieren, heuvels en bergen) erbij optelt, is de muur 8850 km lang. De muur wordt door de Chinezen ook wel de ‘Muur van 10.000 LI’ genoemd.

De muur is ooit gebouwd als verdedigingslinie en begint in de Gobiwoestijn en is tot op de dag van vandaag nog altijd te bezoeken. De muur is 2000 jaar geleden gebouwd om het Chinese keizerrijk te beschermen tegen vijanden. Er is nog zoveel veel meer over de geschiedenis van dit bijzondere bouwwerk te weten te komen.

Het Terracottaleger

Het Terracottaleger is naast de Chinese Muur de 2e meest bekende highlight van China. Het Terracottaleger is een leger aan ruim 8000 levensgrote soldaten met ieder zijn eigen gezicht. Dit leger is een archeologische vondst die ooit diende als ‘gift’ voor het graf van de eerste Chinese Keizer Qin Shi Huangdi. Het Terracottaleger is te vinden vlakbij de stad Xi’an. Ook het verhaal achter deze leger is erg bijzonder.

De Verboden Stad

De Verboden Stad (of Forbidden City) is een paleiscomplex, gevestigd in Beijing en gebouwd tussen 1406 en 1420. De stad wordt zo genoemd omdat er een lange tijd geen ‘normale’ burgers werden toegestaan. Alleen de keizer, zijn familie en dienaren waren welkom om de stad te betreden. Tegenwoordig ben je al toerist meer dan welkom om de ontelbaar veel gebouwen, met ieder een eigen verhaal, te bezoeken.

karts gebergte

Het Karstgebergte

Als je aan China denkt, denk je misschien niet meteen aan natuur maar eerder aan de bovengenoemde highlights. Toch heeft China zeker weten schitterende mooie gebieden en landschappen. Het Karstgebied is zo’n voorbeeld. Dit adembenemende mooie gebied bestaat uit kalksteen van 360 miljoen jaar oud.

Dankzij de struiken en bomen die tegen de bergen aangroeien, kleurt het gebergte prachtig mooi groen. Haast een sprookjesachtig beeld! In het gebied vind je meer dan 60 grotten, met als belangrijkste de Reed Flute Grotten, de Moon Hill en de Elephant Trunk Hill. In deze regio zit je als natuurliefhebber sowieso op je plek, maar ook als klimmer. Het zit namelijk ook vol met stijlen wanden om te beklimmen.

tempel van de hemel

De Tempel van de Hemel

De 4 belangrijkste tempels van Beijing zijn: De Tempel van de Hemel, de Tempel van de Zon, De Tempel van de Maan en de Tempel van de Aarde. De Tempel van de Hemel is de grootste, de bekendste en volgens de meeste reizigers ook de mooiste. De tempel werd in dezelfde tijd gebouwd als de Verboden Stad (in 1420)

hotel in china

Overnachten in China

Er zijn veel mogelijkheden om in China te overnachten. Een budget hostel of juist een heel luxehotel (en alles daar tussenin) is allemaal mogelijk. De prijzen zijn afhankelijk van het hoog- of laagseizoen.

Een vrij nieuw fenomeen in China zijn hotelketens gericht op budgetreizigers. Deze ketens beheren kleine-en middelgrote hotels in het centrum van de stad of net iets aan de rand. Home Inns (www.homeinns.com) en Jinjan Inn (www.jj-inn.com) zijn hier voorbeelden van.

Ook 3 sterrenhotels zijn overal te vinden. Wil je graag verblijven in een traditioneel hotel in Chinese stijl, dan zou ik eens kijken naar het Bamboo garden hotel. Dit hotel is in Beijing gelegen in een rustige wijk met een prachtige binnenplaats.

Leef je echt op budget, dan zijn er hostels (https://www.hihostels.com) met gedeelde kamers voor lage prijzen.

Let op! Tijdens Chinees Nieuw Jaar is het (vooral) in de steden bruisend druk. De steden worden gevuld met parades, drakendansen en eindigt uiteindelijk met het lataarnfestival op de 15e dag van Nieuwjaar. Het is in deze periode lastiger dan normaal om kamers te vinden. Op tijd boeken wordt daarom van harte aanbevolen.

Vliegtickets naar China

Vliegen naar de grotere steden hoeft niet waanzinnig duur te zijn. Toch kan het veel geld schelen als je kiest voor vliegen met een Chinese maatschappij.

  • Een andere tip is het weekend vermijden. Boeken en vliegen in het weekend is bijna altijd duurder.
  • 2 tot 8 maanden van tevoren boeken is de beste tijd.
  • Januari is vaak goedkoper om een ticket te boeken dan juli. Daarnaast zijn er in december/januari ook vaak vroegboekkortingen. Denk maar aan de KLM Wereld Deal Weken.

Er zijn verschillende websites waar je tickets kunt vergelijken. www.skyscanner.nl is een zeer handige website waar veel verschillende luchtvaartmaatschappijen naar voren komen. Maar ook websites als www.cheaptickets.nl en https://www.lowcostairlines.nl/china/. De laatste link is vooral handig voor het zoeken naar binnenlandse vluchten binnen China.

Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar andere landen in Azië? Kijk dan op: https://reisbegeerte.nl/bestemmingen/azie/ voor nog meer blogs over dit prachtige continent.

Close